Breaking

LightBlog

31 Aralık 2017 Pazar

Ripple (xrp) en değerli ikinci kripto para

Ripple ağının kendine özgü tokeni XRP’nin fiyatı, geçtiğimiz haftalarda 1 doları görerek tarihi bir rekora imza atmıştı. Bu rekorun üzerinden henüz bir hafta geçmeden yeni bir rekor daha kıran XRP, Ethereum’u geçerek piyasadaki en değerli ikinci kripto para oldu.
San Francisco startuplarına ait RippleNet kripto para ağında gerçekleşen işlemlerde kullanılan token XRP, haberin yazıldığı saatte alınan coinmarketcap.com verilerine göre 2.20 dolardan işlem görmeye başladı. Bu rakam, XRP’nin geçtiğimiz hafta boyunca fiyatını ikiye katladığına işaret ediyor. Bu büyük artış, piyasada uzunca bir süre devam eden hareketsizlikten sonra meydana geldi. Bilindiği üzere Ripple’ın fiyatı, geçtiğimiz altı ay boyunca 0.20 dolar civarlarında seyrediyordu.
Bu büyük fiyat artışı sonucunda XRP’nin piyasa değeri Ethereum’un piyasa değerini geride bıraktı. Haberin yazıldığı anda 72 milyar dolarlık piyasa değeriyle en değerli üçüncü kripto para olan Ethereum, 83 milyar dolarlık piyasa değerine sahip kripto para Ripple’ın gerisinde kaldı.
Fiyatında bugün görülen bu büyük ilerlemeyle Ripple, son yirmi dört saatte yaklaşık %50’lik bir artış kaydetti. Ayrıca XRP’nin son yirmi dört saat içerisinde gerçekleşen işlemlerinin çoğunun Güney Kore merkezli borsalarda yapıldığı da dikkatleri çekiyor.
Güney Kore merkezli borsalar Bithumb, Coinone ve Korbit, dünya genelinde gerçekleşen XRP işlemlerinin, haberin yazıldığı andaki coinmarketcap.com verilerine göre, yaklaşık %40’ına ev sahipliği yapıyorlar. Yine aynı verilere göre bu borsalarda gerçekleşen işlemlerin neredeyse yarısının da XRP’ye odaklı olduğunu söyleyebiliriz.
Öte yandan Ripple’la olan talep yalnızca Güney Kore’de değil, Japonya’da da artış gösterdi. SBI Ripple Asia’nın önderlik ettiği Japon bankalar ile Güney Kore’li büyük işletmelerin ortak bir şekilde aldıkları; Ripple ağının blockchain temelli teknolojilerini Ocak 2018 tarihine kadar kullanım alanlarına entegre etme kararı, ülkedeki artışa neden olarak gösterilebilir.
XRP’nin gerçekleştirdiği bu fiyat artışı; Güney Kore hükümetinin henüz yürürlüğe koyduğu, kripto para borsalarını anonim hesapların faaliyet göstermelerine izin vermekten men eden tedbirlerin hemen ardından yaşandı. Bu artışın ülkedeki piyasa spekülasyonlarını düzeltmeye yönelik bir hamle olduğu yönünde yorumlar yapıldı.
Ripple nedir? yazımızı okuyabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adbox